Kto zje tę zupę, nie zachoruje – powiedziała moja babcia: Przepis, który odstrasza choroby, wzmacnia zdrowie i świetnie smakuje.
Dokładnie opłucz kurczaka i włóż do garnka. Dodaj oczyszczone warzywa korzeniowe i pietruszkę. Wystarczy pokroić cebulę, marchewkę i pietruszkę na pół, seler i kalarepę można pokroić na nieco mniejsze kawałki. Czosnek obrać i dodać w całości. Zalej zimną wodą i zagotuj mieszaninę.
Gdy tylko woda się zagotuje, zbieramy piankę proteinową, która utworzyła się na naszej powierzchni. Łagodzimy temperaturę i gotujemy bulion pod przykryciem na niskiej powierzchni przez około półtorej godziny. Jeśli nasza woda wyparuje, możemy ją w razie potrzeby uzupełnić.
Po półtorej godzinie z bulionu wyjmujemy mięso i warzywa. Mięso rozrywamy na mniejsze kawałki, warzywa możemy pokroić na mniejsze kawałki. Podawać z makaronem do smaku.