Kto zje tę zupę, nie zachoruje – powiedziała moja babcia: Przepis, który odstrasza choroby, wzmacnia zdrowie i świetnie smakuje.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • ¼ selera
  • 1 kalendarz
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kurczak
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • 5 kulek kolorowego pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 1 pęczek ziół do smaku (oregano, estragon, tymianek, rozmaryn)
  • 2 łyżeczki soli
  • Pietruszka

Przygotowanie:

Dokładnie opłucz kurczaka i włóż do garnka. Dodaj oczyszczone warzywa korzeniowe i pietruszkę. Wystarczy pokroić cebulę, marchewkę i pietruszkę na pół, seler i kalarepę można pokroić na nieco mniejsze kawałki. Czosnek obrać i dodać w całości. Zalej zimną wodą i zagotuj mieszaninę.

Gdy tylko woda się zagotuje, zbieramy piankę proteinową, która utworzyła się na naszej powierzchni. Łagodzimy temperaturę i gotujemy bulion pod przykryciem na niskiej powierzchni przez około półtorej godziny. Jeśli nasza woda wyparuje, możemy ją w razie potrzeby uzupełnić.

Po półtorej godzinie z bulionu wyjmujemy mięso i warzywa. Mięso rozrywamy na mniejsze kawałki, warzywa możemy pokroić na mniejsze kawałki. Podawać z makaronem do smaku.

Zupa cebulowa


error: Treść zabezpieczona !!