Ciasto Cukiniowe bez zakwasu: Najlepsza przekąska na lato, znika ze stołu zanim wystygnie.

Doskonałe i naprawdę szybkie pierożki z cukinii.

Przygotowane bez zakwasu i naprawdę proste. Jeśli planujesz uroczystość, jest to doskonała propozycja na słoną przekąskę. Ciasteczka można udekorować nasionami, ziołami lub np. krakersami.

To, jak będziesz cieszyć się tą słoną dobrocią, zależy od Ciebie.

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g cukinii (młoda cukinia ze skórką)
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki orkiszowej zwykłej
  • 300 g masła
  • około 5 ząbków czosnku
  • 1 i ½ opakowania. proszek do pieczenia
  • sól

Do posypania:

  • nasiona lnu
  • ziarenka sezamu
  • kminek

Opcjonalnie:

Możemy wypełnić ciasteczka z:

  • ser
  • zioła
  • skwarki,
  • lub możesz je zostawić w spokoju – doskonałe są także bez nadzienia

Dodatkowo:

  • Ubite jajko

Przygotowanie:

Cukinię umyć, zetrzeć na drobnej tarce (można obrać, ale nie jest to konieczne). Posól i pozostaw.

Następnie odlej nadmiar wody. Najpierw w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól i zmiażdżony czosnek.

Na koniec dodać zmiękczone masło. Na koniec dodać startą cukinię i wyrobić ciasto. Zawijamy w folię spożywczą.

Przechowujemy w lodówce przez 30 minut . Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około pół centymetra i wycinamy kółka. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami, kminkiem lub z solą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż będą pięknie złociste.

Jeśli chcesz wypełnić ciasto, podziel je na mniejsze kawałki – paszteciki i napełnij je serem, twarogiem lub innym nadzieniem, a następnie zawiń farsz. Z tej porcji wychodzi około 60 ciasteczek. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!