Roślina, która leczy płuca, nerki i oczyszcza krew: Poradnik jak ją uprawiać w ogórku i w doniczce.

  • Korzenie liguryjskie mogą być suszone, mielone i używane jako przyprawa do potraw.
  • Możesz dodawać liście i łodygi do bulionów, sałatek i sosów.
  • Młode liście nadają potrawom aromatyczny smak selera.
  • Liście można suszyć i używać ich do robienia różnych domowych przypraw, doprawianych soli czy domowych zamienników warzyw.
  • Możesz zbierać liście przez cały sezon. Korzeń liguryjski jest zbierany dopiero w trzecim roku po lecie.
  • Osusz korzeń i zmiel go na przyprawę.

Jak uprawiać?

Jedno gospodarstwo w ogóle nie potrzebuje jej dużo, wystarczy 1-2 rośliny, które bardzo szybko rosną. W marcu, najpóźniej w kwietniu , to idealny czas na zasianie Ligurii w swoim ogrodzie. Nasiona do siewu bezpośredniego można znaleźć w każdym sklepie ogrodniczym lub supermarkecie.

Drugą opcją jest rozmnażanie z sadzonek (po prostu wbijasz sadzonki w glebę i pozwalasz im się zakorzenić). Alternatywnie można kupić przeszczepy i posadzić je w ogrodzie – to też jest najłatwiejsza opcja. Lubczyk jest bardzo odporny i dlatego nie ma problemu z zimowaniem w ogrodzie. Lubi stanowiska w półcieniu i wystarczającej wilgotności – nie zapomnij o tym, zwłaszcza w gorące letnie dni.

Lecznicza herbata liguryjska:

error: Treść zabezpieczona !!