Placki serowe z dżemem – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Twaróg z dżemem – procedura przygotowania

Słodkie placki z twarogiem są doskonałe na przykład do kawy, ale także jako okazjonalna przekąska.

Ciasto

  • zwykła mąka – 250 gr
  • miękki twarożek – 250 g
  • gra – 250 gr
  • sól – 1 szczypta
  • jajko – do posmarowania

Dodatkowo

  • marmolada – do nadzienia
  • cukier puder – do posypania

Na posypanym mąką wałku wyrobić gładkie ciasto z podanych składników. Rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki do ciastek wytnij z ciasta kwadraty mniej więcej tego samego rozmiaru. Na środek włożyć twardą marmoladę lub inne ulubione nadzienie.

Dokładnie zamknij przeciwległe boki ciasta, aby dżem nie wyciekał. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około dwadzieścia minut.


error: Treść zabezpieczona !!