Ciasto z 3 składników, używam go również do bułek i strudli. Szybkie ślimaki – w 30 minut na stole: Przepis.

Ten przepis to dla mnie mały cud – ciasto można przygotować tylko z 3 składników i jest pyszne, bez fermentacji i zawsze upieczone na chrupko. Wypróbuj ten przepis, a będziesz wdzięczna, że możesz umieścić go w swojej domowej książce kucharskiej.

Składniki:

  • 80 dkg mąki pszennej
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 25 dkg margaryny
  • 3 żółtka
  • sól
  • ser

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z mlekiem i olejem.

Za pomocą przystawek do wyrabiania ciasta mieszamy jednolite ciasto.

Ciasto dzielimy na 4 części na blacie. Zginamy każdego w dłoniach przez krótki czas. Wałkujemy.

W misce wymieszaj zmiękczoną margarynę, sól i żółtka.

Rozłóż tę mieszankę na rozwałkowanym cieście. Posyp serem.

Skręcamy i tniemy.

Ułożyć na blasze do pieczenia, posypać serem i upiec.

W temperaturze 200 stopni pieczemy około 20-25 mięty, aż ślimaki nabiorą złotego koloru.

W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta.

To, czego nie zużyliśmy, wkładamy do lodówki i pieczemy, kiedy mamy na to ochotę. Życzymy smacznego! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!