Tak przygotowywała je moja babcia – Gołąbki bez ryżu nadadzą nowe brzmienie Twojemu daniu.

Umyj kapustę, usuń górne liście i odetnij łodygę. Włóż główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą. Gdy liście staną się miękkie i elastyczne, wyciągnij je z garnka. Następnie pozwól im ostygnąć.

W tym czasie pokrój cebulę, czosnek i boczek w drobną kostkę. Wyłóż boczek na patelni z olejem roślinnym do smażenia. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż 7-10 minut. Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce. Następnie przełóż je na sito, aby cały płyn spłynął.

Możesz również wycisnąć sok z warzyw rękami. Przełóż ziemniaki do głębokiej miski, dodaj mięso mielone, smażony boczek. Sól, pieprz, w razie potrzeby dodaj słodką paprykę, oregano, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i dodaj trochę oleju roślinnego.

Teraz możesz formować gołąbki. Odetnij grubą część łodygi i zawiń do środka nadzienie. Następnie podsmaż gołąbki z obu stron na oleju roślinnym. Gołąbki można upiec w piekarniku lub dusić w kotle.

Dodaj ziele angielskie i liść laurowy dla smaku. Następnie zalej wrzątkiem lub bulionem. Przykryj pokrywką i gotuj do miękkości przez 40–45 minut.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!