Tak przygotowywała je moja babcia – Gołąbki bez ryżu nadadzą nowe brzmienie Twojemu daniu.

Gołąbki to bardzo smaczne danie, które przygotowujemy zarówno na święta, jak i na co dzień.

Ale jeśli już trochę znudziliście się gołąbkami z mięsem mielonym i ryżem, proponujemy poeksperymentować i zastąpić ryż innym składnikiem. A jeśli chcesz pójść jeszcze dalej, spróbuj gotować gołąbki z samym mięsem.

Jak smacznie gotować gołąbki i jak zastąpić ryż

Przepisów na gołąbki z kapustą jest wiele, a także wskazówek, jak je przygotować. Na przykład pisaliśmy już o tym, jak przygotować kapustę na gołąbki, aby była miękka i delikatna. Ale to nadzienie, a nie kapusta, jest decydującym czynnikiem w pysznym daniu.

Z reguły gospodynie domowe zawijają w kapustę mięso mielone i gotowany ryż. Proponujemy Państwu przepis na gołąbki z ziemniakami zamiast ryżu. Zapewniamy, że zwykłe danie będzie mieniło się nowymi kolorami. Możesz też wziąć kapustę pekińską zamiast białej kapusty. To z pewnością zaskoczy wszystkich!

Składniki

  • 1,2 kg kapusty
  • 130 g mięsa mielonego
  • 270 g boczku
  • 500 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej roślinny

Przygotowanie


error: Treść zabezpieczona !!