Wystarczą tylko 3 składniki, wymieszaj i zamroź – Bez grudek, niesamowicie kremowe. Najlepsze domowe lody bez jajek.

Doskonałe domowe lody bez chemii i konserwantów. Znakomite orzeźwienie, co docenisz w upalne dni.

Smakują wyśmienicie, a dzieci dosłownie je uwielbiają. Doskonały zamiennik dla lodów ze sklepu.

Składniki:

  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 300 ml śmietanki do ubijania
  • 90 g mlecznej czekolady
  • Forma na lody lub puste opakowania po jogurcie

Przygotowanie:

Śmietanę ubić na sztywną bitą śmietanę.

Stopniowo mieszaj mleko skondensowane z bitą śmietaną. Smakuj podczas mieszania. Jeśli uważasz, że lody są zbyt słodkie, nie musisz używać pełnego mleka ani dodawać mleka niesłodzonego.

Ułóż powstałą mieszaninę w odpowiednim pojemniku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

Roztopioną czekoladę wlej do foremek. Obróć tak, aby czekolada pokryła całą powierzchnię.

Czekolada powinna tworzyć tylko cienką warstwę.

Teraz włóż pojemniki do zamrażarki na 10 minut.

Tyle wystarczy, aby czekolada na ściankach dobrze zestaliła się.

Napełnij pojemniki lodami. Włóż patyczek do środka i umieść w zamrażarce. Zamarzamy co najmniej 5 godzin lub najlepiej pozostawić na noc.

Gdy lody będą zamarznięte, ostrożnie zdejmij opakowanie. Delikatnie wyjmij z kubka. Teraz możesz cieszyć się zasłużoną dobrocią lodu. Lody są pyszne i delikatne.

Możesz dodać wiórek kokosowych lub całkowicie pominąć czekoladę, to zależy od Ciebie. 🙂 Życzymy smacznego! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!