Pieczony kalafior w ostrej i chrupiącej skórce. Wygląda i smakuje obłędnie.
Na blaszce do pieczenia rozprowadź trochę oleju i odstaw na bok.nUsuń łodygę i zielone liście z kalafiora. W misce połącz ze sobą jogurt grecki, skórkę i sok z limonki, kmin, chilli, czosnek, curry, sól oraz pieprz. Pokryj kalafiora przygotowaną marynatą.
Przydatny może okazać się tu pędzelek. I pamiętaj, jeśli zostanie Ci trochę marynaty, nie wyrzucaj jej. Możesz ją wykorzystać do innych warzyw lub mięs. Umieść zamarynowanego kalafiora na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
W tym czasie na kalafiorze powinna zrobić się złocista marynata. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Podziel na mniejsze kawałki i ciesz się pysznym smakiem potrawy!