Zdrowotne właściwości buraków czerwonych doceniali już starożytni.
W kuchni polskiej, buraki od dawna zajmują istotne miejsce, za sprawą klasycznego barszczu czerwonego, ćwikły z chrzanem czy buraczkowej sałatki, podawanej jako dodatek do wielu lubianych dań obiadowych.
Popularność buraka wynika jednak nie tylko z jego walorów smakowych, ale również właściwości zdrowotnych. Te ostatnie są zresztą coraz bardziej doceniane, zarówno przez miłośników zdrowego stylu życia, jak i lekarzy.
Warto poznać moc drzemiącą w burakach i wykorzystać ją jak najlepiej dla poprawy własnego stanu zdrowia, kondycji i samopoczucia!
Jakie właściwości odżywcze mają buraki?
Korzenie buraków stanowią bogate źródło witamin i minerałów. Znaleźć można w nich sporo witamin z grupy B, w tym kwas foliowy, niezwykle istotny dla kobiet w ciąży. Buraki, o ile nie są zbyt długo poddawane obróbce termicznej, stanowią również bogate źródło witamin C, A, E i K.
Dodatkowo, zawierają również wiele mikro i makroelementów, regulujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu, między innymi: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, a także miedź, chlor, cynk, bor i molibden.
Poza tym, w soku buraczanym znajdują się azotany, glikozydy, polifenole, karotenoidy i cenna betaina. Warto również pamiętać, że buraki zawierają sporo błonnika pokarmowego.
Buraki na poprawę krążenia i walkę z anemią
Zawarte w burakach azotany, po przekształceniu w azotyny, przyczyniają się do lepszego ukrwienia narządów wewnętrznych i obniżenia ciśnienia. Dodatkowo, obecne w burakach żelazo jest pierwiastkiem biorącym udział w procesie tworzenia erytrocytów – czerwonych krwinek.
Spożycie buraków zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii, reguluje miesiączkę, uzupełnia niedobory żelaza u kobiet, spowodowane krwawieniami menstruacyjnymi oraz dodatkowo zmniejsza dolegliwości w okresie menopauzy.
Buraki na zdrową skórę i silne mięśnie