Nieodparte. Twoi goście będą błagać o więcej, gdy tylko spróbują: Odkryj ten niesamowity przepis na francuskie kotlety.

Francuskie kotlety, nieznany sekret kulinarny z Rosji Carskiej! Odkryj tajemnicze pochodzenie mięsa Oryol i poznaj tajemnicę szefa kuchni, który kiedyś służył cesarzowi Mikołajowi I.

Dekady mijały, a to wyjątkowe danie stało się nieodłącznym elementem świątecznych stołów, rodząc niezliczone wariacje. Dzisiaj odkryjemy dla Ciebie tajemnicę przyrządzenia autentycznych francuskich kotletów!

Na początku ten kulinarny majstersztyk był zapiekanką z dużych kawałków cielęcego mięsa. Wbrew powszechnemu mniemaniu, możesz go także przyrządzić z porcjowanego mięsa, a dokładnie z mieszanki wieprzowiny i drobiu. Kluczowa zasada warstwowania zostaje zachowana, ale smak… ten ulega radykalnej transformacji.

Ciekawostką jest fakt, że za czasów Mikołaja I pomidory nie były zbyt cenione jako składnik potraw, lecz raczej jako dekoracja. Oryginalna receptura składa się z pieczarek i ziemniaków. Dopiero w epoce Sowieckiej pomidory wkroczyły na scenę, nadając potrawie soczystości. W naszym przepisie również skorzystamy z nich.

Potrzebujesz:

  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • 75 g twarogu
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g fileta z kurczaka
  • 2,5 szt cebuli
  • 2 szt pomidora
  • 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania mielonej wieprzowiny i kurczaka – możesz to zrobić samodzielnie lub kupić już gotowe. Połącz oba rodzaje mięsa z jedną cebulą, utartą lub posiekaną. Dodaj do smaku sól i pieprz.

Z mięsa uformuj okrągłe płaskie kotlety i umieść na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Na każdym kotlecie dodaj łyżeczkę majonezu – uchroni to mięso przed wysychaniem.

Pokrój pomidory i resztę cebuli w plastry. Najpierw ułóż krążki cebuli, a potem pomidora. Posyp kotlety startym serem i zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Podpowiedź: Cebulę warto posiekać w maszynce do mięsa lub na tarce – da to jeszcze więcej soku! Zamiast pomidorów możesz użyć smażonej marchewki, a do przypraw dodać paprykę i krążki ostrej papryki (dla miłośników ostrych smaków).

Gotowe! Ciesz się niezwykłym smakiem kotletów po francusku. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!