Domowe bułeczki ze śmietaną: miękkie, delikatne i niesamowicie smaczne. Przepis.
Mąkę z ciasta drożdżowego przesiej do miski. Dodajemy starte masło i wyrabiamy ręcznie, aż powstanie kruszonka.
Dodać śmietanę, proszek do pieczenia, żółtko, wymieszać łyżką, a następnie zacząć wyrabiać ręcznie. Musimy uzyskać jednorodne i gładkie ciasto.
Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj mąkę, roztopione masło, cukier, cukier waniliowy i cynamon.
Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy je na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Kulki układamy na talerzu i przykrywamy, żeby nie wyschły.
Bierzemy pierwszą kulę ciasta, rozwałkowujemy ją na posypanym mąką stole. Ciasto pokroić na trójkąty i na każdy nałożyć po łyżeczce nadzienia.
Zwiń bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 160-170°C.