Domowe bułeczki ze śmietaną: miękkie, delikatne i niesamowicie smaczne. Przepis.

Znakomite domowe bułeczki nadziewane na słodko. Piekę ich całe mnóstwo u nas w domu, bo dzieci je niesamowicie uwielbiają.

Składniki:

  • 500 g mąki zwykłej
  • 250 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki zwykłej mąki
  • 25 g masła
  • 1/2 szklanki granulowanego cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Posypka:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Mąkę z ciasta drożdżowego przesiej do miski. Dodajemy starte masło i wyrabiamy ręcznie, aż powstanie kruszonka.

Dodać śmietanę, proszek do pieczenia, żółtko, wymieszać łyżką, a następnie zacząć wyrabiać ręcznie. Musimy uzyskać jednorodne i gładkie ciasto.

Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj mąkę, roztopione masło, cukier, cukier waniliowy i cynamon.

Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy je na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Kulki układamy na talerzu i przykrywamy, żeby nie wyschły.

Bierzemy pierwszą kulę ciasta, rozwałkowujemy ją na posypanym mąką stole. Ciasto pokroić na trójkąty i na każdy nałożyć po łyżeczce nadzienia.

Zwiń bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 160-170°C.

Gdy bułeczki ostygną, zanurzamy je w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!