Takiej dobrej szarlotki jeszcze nie jadłaś. Starte jabłka układam je na cieście razem z twarogiem i przykrywam: Tutaj przepis

Przejdź do przygotowania nadzienia. Zetrzyj jabłka na tarce na grubych oczkach i dopraw je wanilią i cynamonem. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, cukrem i jajkiem. Przygotowane rozwałkowane wcześniej ciasto umieść na papierze do pieczenia na blaszce, możesz posypać je łyżką skrobi lub mąki. Na zmianę nakładaj na nie łyżkę nadzienia jabłkowego i łyżkę masy serowej (wzór szachownicy).

Drugą część ciasta rozwałkuj w ten sam sposób co poprzednią i delikatnie przenieś ją na ciasto z wyłożonym nadzieniem. Wystające krawędzie ciasta ostrożnie przytnij nożykiem i ułóż je na wierzchu.

Nakłuj ciasto widelcem i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.

Smacznego! Delektuj się wybitnym smakiem szarlotki.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!