Cudowny specyfik na kaszel, zapalenie oskrzeli i płuc. Przyrządza się go na wiosnę i można cieszyć się jego właściwościami cały rok.

Syrop z mniszka lekarskiego jest pełen witamin i składników odżywczych. Leczy przeziębienie, ból gardła i stany zapalne jamy ustnej.

Pomaga na zapalenie oskrzeli, kaszel i astmę. Można go również stosować na problemy trawienne. Przepis na wykonanie syropu jest bardzo prosty. Należy zrobić go na wiosnę, najlepiej na przełomie kwietnia i maja, kiedy mniszek bujnie rozkwita na łąkach.

Właściwości syropu z mniszka lekarskiego:

  • wzmacnia odporność
  • pomaga przy przeziębieniach i chorobach grypopodobnych
  • leczy stany zapalne w jamie ustnej
  • pomaga w bólu gardła
  • usuwa kaszel
  • pomaga przy zapaleniu płuc i oskrzeli
  • przynosi ulgę w problemach trawiennych
  • pomaga przy biegunkach i problemach jelitowych

Składniki:

  • kwiaty mniszka lekarskiego
  • 1,5 kg cukru trzcinowego lub miodu agatowego
  • liście cynamonu

Przygotowanie:

Po kwiaty mniszka należy udać się w miejsce oddalone od dróg i przemysłu, aby mieć pewność, że roślina nie jest skażona spalinami.

Najlepiej jest zbierać kwiaty po lekkim deszczu, który spłucze ewentualne zanieczyszczenia. Mniszka nie powinno się myć, gdyż w ten sposób pozbędziemy się pyłku kwiatowego, a to w nim znajduje się najwięcej wartości leczniczych.

Następnie należy pomieszczać kwiaty mniszka z liśćmi cynamonu i włożyć je do ceramicznej miski. Rośliny układamy naprzemiennie: warstwa kwiatów i liści, a następnie warstwa cukru, aż naczynie całkowicie się wypełni. Na wierzch sypiemy cukier.

Na miskę nakładamy folię spożywczą i przekuwamy kilka razy. Całość zabezpieczamy gumką. Naczynie należy położyć na parapecie, aby pod wpływem słońca doszło w nim do procesu fermentacji. Miska powinna leżeć tam przez 2 tygodnie. W tym czasie cukier przekształci się w syrop. Ciecz będzie osiadać na dnie, a zioła wypłyną na powierzchnię.

Aby uniknąć pleśnienia trzeba 2-3 razy dziennie wciskać kwiaty i liście do środka miski. W przeciwnym razie syrop nie będzie nadawał się do spożycia. Po upływie dwóch tygodni należy odciągnąć syrop. Zioła muszą zostać dobrze wyciśnięte, by nie utracić ani kropli cennego napoju.

Następnie przelewamy go do kubków i wkładamy do lodówki. Syrop może jeszcze fermentować, więc trzeba go stopniowo oczyszczać. Na dnie kubka może pojawić się osad. Nie jest on szkodliwy, ale warto go przefiltrować. Syrop można przechowywać w lodówce od pół roku do roku.

Dawkowanie:

  • Dorośli: łyżeczka trzy razy dziennie
  • Dzieci: pół łyżeczki trzy razy dziennie

Życzymy zdrowia!


error: Treść zabezpieczona !!