Nie czekając, możesz je zjeść od razu: Najdoskonalsze domowe kiełbaski w słoiku, jakie kiedykolwiek próbowałam.

Najdoskonalsze kiełbaski w słoiku, jakie kiedykolwiek próbowałam. I można je zjeść od razu, nie trzeba czekać tygodniami!

I można je zjeść od razu, nie trzeba czekać tygodniami! W smaku jest wyśmienity i stanowi naprawdę doskonały przysmak do piwa. Jeśli nie masz ochoty gotować podczas letnich upałów, jest to idealna szybka przekąska bez pracy. Wystarczy otworzyć słoik i pokroić chleb.

Składniki (na 3 słoiki):

  • 1,2 kg pepperoni
  • 500 g cebuli
  • ostra papryczka

Marynata:

  • 0,4 l octu
  • 0,6 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka całego czarnego pieprzu

Dodatkowo:

  • Słoiki do konserw

Serwowanie:

  • Świeży chleb

Przygotowanie:

Przygotujemy czyste szkło do konserw o pojemności 3 litrów.

Ja sterylizuję szklanki w piekarniku lub tradycyjnie w garnku, ale można też spróbować w kuchence mikrofalowej. Obierz boczek. Przetnij je wzdłuż.

Obraną cebulę pokroić w krążki. Połóż warstwę cebuli na dnie trzylitrowej butelki.

Dodać trochę przypraw (które przygotowaliśmy do marynaty). Dodaj kawałek ostrej papryki.

A teraz warstwa boczku. Powtarzamy, aż szklanka będzie pełna.

Wszystkie składniki na marynatę wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Będziemy podlewać. Gdy szklanka ostygnie, możemy od razu jeść.

Smakują tak, jakbyś pozwolił im stać przez co najmniej 7 dni. Podawaj ze świeżym pieczywem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!