I można je zjeść od razu, nie trzeba czekać tygodniami! W smaku jest wyśmienity i stanowi naprawdę doskonały przysmak do piwa. Jeśli nie masz ochoty gotować podczas letnich upałów, jest to idealna szybka przekąska bez pracy. Wystarczy otworzyć słoik i pokroić chleb.
Przygotujemy czyste szkło do konserw o pojemności 3 litrów.
Ja sterylizuję szklanki w piekarniku lub tradycyjnie w garnku, ale można też spróbować w kuchence mikrofalowej. Obierz boczek. Przetnij je wzdłuż.
Obraną cebulę pokroić w krążki. Połóż warstwę cebuli na dnie trzylitrowej butelki.
Dodać trochę przypraw (które przygotowaliśmy do marynaty). Dodaj kawałek ostrej papryki.
A teraz warstwa boczku. Powtarzamy, aż szklanka będzie pełna.
Wszystkie składniki na marynatę wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Będziemy podlewać. Gdy szklanka ostygnie, możemy od razu jeść.