Oto przepis dla prawdziwych miłośników kuchni cygańskiej: soczysta karkówka z ziemniakami i aromatycznymi przyprawami.

Następnie po raz kolejny wykładamy na blachę ziemniaki, cebulę oraz boczek i karkówkę.

Tak przygotowane składniki trzeba umieścić w piekarniku. Jednak by to zrobić trzeba przykryć warzywa i mięso folią aluminiową.  Piekarnik trzeba nastawić na 200 stopni Celsjusza i piec wszystko przez 60 minut.

Kiedy mięso będzie się piekło, czas przygotować sos.  Sos do karkówki po cygańsku trzeba przygotować z czosnku oraz śmietany i ulubionych przypraw.

Przygotowany sos trzeba dodać do mięsa kilka minut przed zakończeniem procesu pieczenia. Sos musi nieco zbrązowieć. Wtedy można piekarnik wyłączyć i wyjąć karkówkę.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!