Pyszny domowy mus czekoladowy: Prosty w wykonaniu, smaczny i efektowny.

Desery czekoladowe nigdy się nie nudzą, dlatego dziś proponuje jeszcze jeden! Ten mus czekoladowy to przysmak, który zapewni Ci minuty prawdziwej błogości.

Wyrafinowane połączenie delikatności mleka i bogatego smaku czekolady zachwyci każdego bez wyjątku! Deser po prostu rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • Gorzka czekolada – 100 g
  • Kakao – 15 g
  • Woda – 6 łyżek
  • Mleko – 250 ml
  • Śmietana 30-36 % – 200 ml
  • Cukier – 30 g
  • Mleko skondensowane niesłodzone –  50 g
  • Żelatyna – 8 g

Przygotowanie:

Czekoladę pokrój jak najdrobniej. Kakao połącz z 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszaj.

mielona czekolada

Połącz żelatynę z 4 łyżkami wody i pozostaw na 15 minut, a następnie podgrzej w kuchence mikrofalowej, aby się rozpuściła.

W garnku podgrzej mleko, dodaj śmietanę, cukier, mleko skondensowane. Kontynuuj grzanie, wciąż mieszając, aż mieszanka zacznie się delikatnie gotować. Dodaj wcześniej przygotowaną pastę z kakao i wody. Dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki.

mleko kakaowe

Dodaj wcześniej pokrojoną czekoladę, mieszaj, aż małe kawałki się rozpuszczą. Wyłącz ogień. Dodaj roztopioną żelatynę, wymieszaj, odcedź mieszankę przez drobne sito.

gorąca czekolada

Umieść miskę z masą czekoladową w innej misce wypełnionej bardzo zimną wodą. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.

mus czekoladowy

Wlej masę do wybranej formy lub zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 8 godzin.

deser mus czekoladowy

Przed podaniem wyjmij mus z formy, usuń folię. W razie potrzeby udekoruj deser kakao, bitą śmietaną i kawałkami czekolady. Idealnie uzupełnią jego smak również świeże owoce. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!