Wyjątkowo słodki wypiek, który pokochasz: Ciasto zemsta teściowej – to ciasto jest przepyszne.

  • 2 szklanek gorącej wody;
  • 2 galaretki wiśniowe;
  • szklankę soku wiśniowego (można zastąpić 5 łyżkami wiśniowego syropu rozrobionymi w szklance ciepłej wody);
  • 400 g drylowanych wiśni;
  • 2 łyżki żelatyny.

Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wiśniowym soku, a następnie odstawiamy na bok do ostygnięcia. Do jeszcze płynnej masy z galaretek dodajemy przygotowane wcześniej wydrylowane wiśnie i wszystko mieszamy.

Trzeba uważać, bo masa naprawdę szybko tężeje. Gdy tylko zacznie się ścinać, całość wylewamy na kruche ciasto.

Na koniec przygotowujemy warstwę śmietanową.

Potrzebujemy:

  • pół szklanki cukru pudru;
  • 500 ml śmietany kremówki;
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki z gorącą wodą.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do całości porcjami dodajemy wystudzoną żelatynę i jeszcze przez jakiś czas ubijamy, aż śmietana stanie się sztywna. Wykładamy warstwę i gotowe.

Życzymy smacznego!

Czytaj dalej


error: Treść zabezpieczona !!