Wyjątkowo słodki wypiek, który pokochasz: Ciasto zemsta teściowej – to ciasto jest przepyszne.
Nazwa ciasta jest intrygująca i chociażby z tego powodu warto jest je przetestować. Zemsta teściowej musiała być bardzo słodka, z dodatkiem wiśniowego orzeźwienia.
Ciasto jest połączeniem niezwykle delikatnego kruchego spodu z kwaskową masą stworzoną z wiśni. Dołącza do tego przyjemnie słodka śmietankowa pianka i warstwa migdałów.
Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto, które następnie dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na pół godziny, aby się schodziły. Następnie obie połówki umieszczamy w dwóch formach o wielkości 25×36 cm.
Jedną z form wkładamy do piekarnika na około 30 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni, wcześniej nakłuwamy ciasto widelcem. Całość studzimy. W tym czasie przygotowujemy ciasto z bezą migdałową.
Na początku ubijamy białka na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i wykładamy na blachę wyłożoną kruchym ciastem. Wszystko wyrównujemy, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi.
Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut, pieczemy w temperaturze 170 stopni. Zostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy teraz warstwę wiśniową.