Wyjątkowo słodki wypiek, który pokochasz: Ciasto zemsta teściowej – to ciasto jest przepyszne.

Ciasto zemsta teściowej – wyjątkowo słodki wypiek, który pokochasz!

Nazwa ciasta jest intrygująca i chociażby z tego powodu warto jest je przetestować. Zemsta teściowej musiała być bardzo słodka, z dodatkiem wiśniowego orzeźwienia.

Ciasto jest połączeniem niezwykle delikatnego kruchego spodu z kwaskową masą stworzoną z wiśni. Dołącza do tego przyjemnie słodka śmietankowa pianka i warstwa migdałów.

Składniki na ciasto:

  • 200 g margaryny;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 5 żółtek;
  • szklanka cukru pudru;
  • cukier waniliowy;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto, które następnie dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na pół godziny, aby się schodziły. Następnie obie połówki umieszczamy w dwóch formach o wielkości 25×36 cm.

Jedną z form wkładamy do piekarnika na około 30 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni, wcześniej nakłuwamy ciasto widelcem. Całość studzimy. W tym czasie przygotowujemy ciasto z bezą migdałową.

Do ciasta z bezą potrzebujemy:

  • drugą część ciasta;
  • szklankę cukru pudru;
  • 5 białek;
  • 150 g płatków migdałowych.

Na początku ubijamy białka na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i wykładamy na blachę wyłożoną kruchym ciastem. Wszystko wyrównujemy, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi.

Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut, pieczemy w temperaturze 170 stopni. Zostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy teraz warstwę wiśniową.

Do warstwy wiśniowej potrzebujemy:


error: Treść zabezpieczona !!