Zapiekanka ziemniaczana po ukraińsku – Super przepis na każdą okazję. Przygotowanie zajmie zaledwie 10 min.

Jeśli chcesz poznawać tajniki kuchni Ukraińskiej, Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i boczkiem będzie dla ciebie idealna, a przyrządzenie jej zajmie ci od 10 do 15 minut.

Dobrze będzie współgrała z sałatką, która zapewni ci zdrowy dodatek do obiadu i deseru.

Składniki Zapiekanki:

  • 500 gramów młodych ziemniaków
  • 1 lub 2 sztuki cukinii (zależnie od twoich preferencji)
  • 200 gramów boczku
  • 3 lub 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • Sól i pieprz dla podkreślenia smaku

Przygotowanie potrawy: 

Pierwszym krokiem będzie umycie cukinii, a następnie będzie trzeba pokroić ją na plastry o grubości mniej więcej pół centymetra, należy pamiętać, aby jej nie obierać. Wkładamy ją do miski, po czym używamy soli, aby miała lepszy smak.

Następnym krokiem będzie wymieszanie warzyw i odstawienie ich na czas 20 minut, w tym czasie nasza cukinia, powinna puścić soki, co sprawi, że jej smak będzie aksamitny.

Gdy już to zrobimy, nadszedł czas na młode ziemniaki. Myjemy je, pamiętając, aby ich nie obierać, po czym kroimy je w plasterki o grubości nie większej niż 3 milimetry.

Do przetrzymania bulw, używamy oddzielnego naczynia. Kroimy boczek, tak aby plasterki były cienkie, a następnie bierzemy naczynie do pieczenia odporne na żar, i smarujemy je olejem słonecznikowym.

Po odsączeniu soku z cukinii układamy ją w tym naczyniu, jako pierwszą warstwę. Obieramy czosnek, po czym kroimy go w małe plastry. Kładziemy go na cukinie, co sprawia, że jest on drugą warstwą naszej zapiekanki.

Następnie układamy boczek, jako trzecią warstwę. Ostatnim krokiem będzie dodanie do naczynia ziemniaków, na które używamy soli oraz pieprzu.

Rozgrzewamy piekarnik na około 200 stopni, przykrywamy naszą zapiekankę ziemniaczaną folią, po czym pieczemy ją przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, i pozostawiamy formę w piekarniku na taki sam czas.

error: Treść zabezpieczona !!