Szybkie ciasto z patelni – teściowa w końcu zdradziła przepis. Skusi każdego łasucha

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy przez ok. 3-4 minuty, aż zrobią się puszyste i jasne, a cukier się rozpuści. Do masy jajecznej dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy mikserem nastawionym na najniższe obroty. Dodajemy olej wymieszany z mlekiem i wszystko ponownie mieszamy mikserem.

Przygotowujemy patelnię – najlepiej do naleśników, niskie brzegi ułatwią odwracanie. Chochlą wylewamy porcję ciasta na lekko nasmarowaną olejem roślinnym patelnię i równo rozprowadzamy.

Smażymy naleśniki kolejno, na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.

W tym czasie – na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Podsmażone orzechy i miękkie suszone śliwki siekamy na jak najmniejsze kawałki.

Przygotowujemy krem – do ugotowanego skondensowanego mleka dodajemy kilka łyżek gęstej śmietany i dokładnie mieszamy mikserem. Dodajemy sukcesywnie resztę śmietany cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy.

Na koniec trzeba już tylko wszystko odpowiednio połączyć ze sobą!

Na dużym talerzu układamy kolejno: naleśnik, masę z mleka skondensowanego i śmietany, orzechy i śliwki. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończą się nam naleśniki.

Całość – łącznie z bokami – smarujemy masą śmietankowo-karmelową, obsypujemy orzechami i śliwkami, dekorujemy czekoladą. Nasze ciasto z patelni jest gotowe!

Gwarantujemy, że zaskoczy Cię ono przepysznym smakiem i wspaniałym aromatem. Nie będziesz mógł się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejną porcję!

Czytaj dalej


error: Treść zabezpieczona !!