Szybkie ciasto z patelni – teściowa w końcu zdradziła przepis. Skusi każdego łasucha

Każdy, przynajmniej od czasu do czasu, lubi zjeść kawałek dobrego ciasta. Jednak zapracowanie i tempo życia sprawiają, że ciężko znaleźć chwilę na czasochłonne pieczenie wymagające dużej ilości pracy.

Właśnie dlatego, chcemy przedstawić naszą propozycję – prosty przepis, na który znajdą czas nawet zapracowane gospodynie domowe. Nasze ciasto ze śliwkami nie wymaga wałkowania i pieczenia – do przygotowania wystarczy… patelnia!

Koniecznie go wypróbuj! Na pewno przypadnie Ci do gustu ten delikatny, cienki biszkopt ze śliwkami i śmietanką.

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

Ciasto:

  • mąka pszenna – 150 g
  • jajka – 3 sztuki
  • cukier – 150 g
  • mleko – 180 ml
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy – 1 torebka
  • bezwonny olej roślinny – 70 ml

Masa:

  • ugotowane skondensowane mleko słodzone – 200 g
  • gęsta śmietana – 400 g

Można również dodać:

  • suszone śliwki – 100 g
  • orzechy włoskie – 100 g
  • czekoladę do dekoracji

Przygotowanie ciasta:


error: Treść zabezpieczona !!