Szarlotka – ciasto, które znają i lubią niemal wszyscy. Sprawdzony przepis.

Przepisów na szarlotkę są setki. Od najprostszej wersji jabłek z cynamonem zapieczonych pod kruszonką po wersje dla bardziej zaawansowanych, składające się z kilku warstw i długo przygotowywanego nadzienia jabłkowego.

Dzisiaj chcę podzielić się z wami moim cukierniczym odkryciem – łatwą w przygotowaniu szarlotką, która wprost rozpływa się w ustach!

Lista potrzebnych składników:

  • 2 duże jabłka (jeśli dysponujemy tylko małymi bądź średnimi, zwiększmy ich ilość)
  • 3 jajka w rozmiarze M (2 w przypadku rozmiaru L)
  • 150 gram cukru
  • 180 mililitrów mleka
  • 80 gram masła
  • 5 gram proszku do pieczenia wymieszanego z 300 gramami mąki (typ tortowy)

Dodatkowo: blacha wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana tłuszczem, dowolnych kształtów – ja używam kwadratowej o wymiarach 32 x 32 centymetry.

Przygotowanie:


error: Treść zabezpieczona !!