Nie potrzeba specjalnych umiejętności do zrobienia tego ciasta, a składniki znajdziesz w każdym supermarkecie. Wypróbuj ten przepis, a dodasz go do swojej stałej listy niedzielnych deserów.
Zaczynamy od przygotowania ciasta na kakaowy spód i wierzch. W dużej misce łączymy mąkę, 150 g cukru, zimne masło, kakao, proszek do pieczenia oraz trzy żółtka. Wyrób je następnie na jednolite ciasto i podziel na dwie części. Owiń je folią i włóż do lodówki na pół godziny.
W celu przygotowania nadzienia należy pokruszyć twaróg, dodać 150 g cukru, jedno żółtko i cukier waniliowy. Aby uzyskać świeży aromat można także dodać startą skórkę z cytryny.
Bierzemy blachę do pieczenia z wysoki ścianami i wykładamy ją papierem. Wyjmujemy dwie części ciasta z lodówki i rozwałkowujemy je, albo odrywamy po kawałku i układamy jeden obok drugiego na dnie blachy w taki sposób, aby nie było między nimi wolnej przestrzeni.
Można ją rozwałkować, albo zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy ciasto na 30 minut.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.