Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Ten tort orzechowy jest znakomity, smakuje wyjątkowo.
116
Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25 cm, wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piec. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciasto wystygnie, następnie przekroić je w dwóch miejscach, tak aby uzyskać trzy warstwy.
Krem:
Podgrzać mleko. Wymieszać jaja z cukrem i cukrem waniliowym, do tego dodać wcześniej przygotowane mleko.
Ogrzewać w kąpieli wodnej, tak aby krem zgęstniał. Następnie krem schłodzić. Miękkie masło rozmieszać mikserem, a potem dodawać po łyżeczce kremu jajecznego.
Chrupiące orzechy włoskie:
Cukier wsypać do rondelka, i dorzucić orzechy włoskie, dobrze wymieszać. Orzechy pozostawić na blaszce do ostygnięcia. Później rozdrobić je za pomocą blendera.
Pół przygotowanej porcji wymieszać z kremem, a drugą cześć zostawić do ozdobienia ciasta.
Syrop:
Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Aby cukier szybciej się rozpuścił można pogrzać w rondelku. Krem podzielić na trzy części. Posmarować każdą warstwę ciasta syropem, a następnie kremem. Boki i górę również posmarować kremem.
Przed ułożeniem ciasta na talerzu należy powierzchnię przykryć 4 warstwami papieru do pieczenia, można też użyć folii.
Orzechami najpierw dekorować boki ciasta, później górę. Przed podaniem ciasto powinno się trzymać przez min. 4 godziny w lodówce. Tak podane ciasto można podawać!