Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Ten tort orzechowy jest znakomity, smakuje wyjątkowo.

Ten tort orzechowy jest znakomity, pasuję na wszystkie ważne uroczystości. A smakuje wyjątkowo!

To stosunkowo prosty przepis, jeśli chodzi o przygotowanie ciasta, jednak trzeba sobie zarezerwować trochę czasu na prace w kuchni. Warto się skusić by je przygotować na urodziny, czy inne święto. Na pewno warto!

Składniki:

Ciasto:

  • jaja – 8szt
  • cukier – 160g
  • orzechy włoskie mielone – 100g
  • mąka – 160g

Krem:

  • jaja – 4szt
  • cukier – 200g
  • cukier waniliowy – 1 op.
  • masło – 300g
  • mleko – 50ml

Chrupiące orzechy włoskie:

  • cukier – 150g
  • orzechy włoskie – 150g

Syrop:

  • woda – 200ml
  • cukier – 2 łyżki
  • rum – do smaku

Przygotowanie:

Ciasto:

Białka ubić z cukrem, ciągle mieszając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z orzechami i dodać na koniec mieszania.


error: Treść zabezpieczona !!