Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Ten tort orzechowy jest znakomity, smakuje wyjątkowo.
90
Ten tort orzechowy jest znakomity, pasuję na wszystkie ważne uroczystości. A smakuje wyjątkowo!
To stosunkowo prosty przepis, jeśli chodzi o przygotowanie ciasta, jednak trzeba sobie zarezerwować trochę czasu na prace w kuchni. Warto się skusić by je przygotować na urodziny, czy inne święto. Na pewno warto!
Składniki:
Ciasto:
jaja – 8szt
cukier – 160g
orzechy włoskie mielone – 100g
mąka – 160g
Krem:
jaja – 4szt
cukier – 200g
cukier waniliowy – 1 op.
masło – 300g
mleko – 50ml
Chrupiące orzechy włoskie:
cukier – 150g
orzechy włoskie – 150g
Syrop:
woda – 200ml
cukier – 2 łyżki
rum – do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
Białka ubić z cukrem, ciągle mieszając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z orzechami i dodać na koniec mieszania.