Domowy zdrowy majonez bez octu i jajek w 1 minutę – Dziękuję siostrze za przepis.
285
To doskonały wybór dla osób dbających o linię! Z powodzeniem można go wykorzystać do tradycyjnej sałatki jarzynowej oraz używać jako dodatek do mięs oraz ryb, bez obaw o pojawienie się dodatkowych kilogramów po świętach…
Składniki:
1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub light),
1 średniej wielkości ogórek konserwowy,
1 mała cebula,
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju ryżowego,
1 łyżeczka musztardy,
koperek, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ogórka i cebulę zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj.
Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera i ubijaj do czasu uzyskania właściwej konsystencji. Do tego celu możesz też użyć zwykłego blendera ręcznego. Gotowy majonez przechowuj w lodówce, podany na stół ozdób świeżym koperkiem.