Domowy zdrowy majonez bez octu i jajek w 1 minutę – Dziękuję siostrze za przepis.

Składniki:

  • 300 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 150 ml mleka,
  • 1 płaska łyżeczka ulubionej musztardy (np. chrzanowej),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • sól, cukier do smaku,
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Przy pomocy blendera ręcznego lub specjalnej końcówki do sosów wymieszaj olej z mlekiem, następnie dodaj sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Podczas ucierania majonez będzie się zagęszczał – blenduj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Do gotowego sosu możesz dodać natkę pietruszki, koperek lub inne zioła – jednak pamiętaj, że świeże dodatki mogą przyspieszyć psucie się produktu.
Gotowy majonez przechowuj w czystym słoiczku w lodówce.

Przepis II – majonez na bazie śmietany

error: Treść zabezpieczona !!