Przystawka lepsza niż jakakolwiek kiełbasa: Mięso marynowane z cebulą – Hit na każdym przyjęciu.

Przygotowując wieprzowinę często stosujemy tradycyjne przepisy. Smażymy ją, pieczemy, dusimy i  chcemy przy tym koniecznie odtworzyć smak, który serwowała nam babcia.

A czy można inaczej? Czy przystawka w postaci gotowanej wieprzowiny będzie równie mile widziana w Waszych domach? Zapewniam, że warto spróbować, bowiem gwarancja smaku jest zapewniona.

Kluczem do sukcesu jest niewątpliwie marynata, bo to dzięki niej smak potrawy będzie niepowtarzalny!

Co ważne, danie nie jest trudne w przygotowaniu, jedyne na co należy zwrócić szczególną uwagę, to właśnie marynata, która powinna nasycić mięso. W zależności od preferencji można spokojnie zamienić wieprzowinę na wołowinę, a kolendrę na np. natkę pietruszki, koperek czy bazylię.

Składniki:

  • mięso wieprzowe – 500g
  • pieprz ziarnisty – 3 szt. (3 ziarenka)
  • gozdziki – 4 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • cebula – 3 szt.
  • kolendra – 1 pęczek
  • papryczka chili – jedna szt.
  • woda – 50 ml
  • sok z cytryny – 90 ml
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • cukier – 3 łyżki
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • czarny pieprz (mielony) – 0,5 łyżeczki
  • majeranek 0,5 łyżeczki
  • natka pietruszki – jedna łyżeczka
  • ostra mielona papryka – 0,25 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Mięso umieść w garnku z wrzącą wodą. Dodaj  ziarna pieprzu, liście laurowe, jedną cebulę oraz goździki. Gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny, a następnie dodaj soli i wydłuż czas gotowania o kolejne 10 minut. Po tym czasie wykonaj delikatne nacięcie i sprawdź odcień soku wypływającego z mięsa.


error: Treść zabezpieczona !!