Korzeń mniszka lekarskiego łagodzi różnego rodzaju dolegliwości. Od lat stosowany jest jako naturalny środek oczyszczający wątrobę, pomaga na kłopoty z nerkami, ułatwia trawienie i zmniejsza poziom cukru we krwi.

Po dokładnym wyczyszczeniu korzenia należy go położyć na blasze do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia z dostępem świeżego powietrza na około 13 dni. Po tym czasie korzenie stają się delikatne i suche. Wtedy można umieścić je w słoikach z ciemnego szkła, po czym szczelnie zamknąć. W ten sposób można je przechowywać przez rok.

Przygotowanie herbaty leczniczej

  • 10 gram suszonego korzenia zagotować w 600 ml wody,
  • doprowadzić do wrzenia,
  • gotować pod przykrywką 5 minut,

Po wystudzeniu pić 1 szklankę 3 razy dziennie: rano, w porze obiadowej i wieczorem.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!