Klopsiki z mięsa mielonego: Wyjątkowo smaczny obiad, przy którym się nie narobisz. Nikt nie robi lepszych

Oto idealny pomysł na smaczny, prosty obiad.

Delikatne klopsiki pieczone w sosie pomidorowym na pewno zasmakują każdemu. Pod tym przepisem znajdziesz jeszcze jeden – bonusowy!

Składniki na klopsiki:

  • mięso mielone – 0,5 kg
  • ryż – 130 g
  • marchew – 100 g
  • cebula – 100 g
  • jajko
  • czosnek – 3 ząbki
  • pieprz, sól – według uznania

Składniki na sos:

  • woda – 150 ml
  • koncentrat pomidorowy – 50 g
  • śmietana kwaśna – 50 g
  • olej – 20 ml
  • papryka słodka w proszku – 10 g
  • piepez, sól – według uznania

Wykonanie:

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj ją z mięsem i ryżem. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do masy mięsnej jajko, czosnek i marchew, dopraw i starannie wymieszaj.

Z mieszanki formuj niewielkie kotlety i układaj w naczyniu do pieczenia. Składniki sosu starannie wymieszaj trzepaczką, do uzyskania gładkiej konsystencji. Polej nim równomiernie klopsiki.

Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut. Możesz dodatkowo posypać klopsiki tartym serem. Smacznego!

PRZEPIS DODATKOWY

Składniki:

  • mięso mielone – 0,6 kg
  • kapusta – 250 g
  • cebula
  • jajko
  • pieprz, sól – według uznania
  • trochę sera żółtego

Wykonanie:

Kapustę umyj, drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem. Cebulę również posiekaj drobno i dodaj do masy z jajkiem i przyprawami.

Formuj z masy kulki i układaj w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Przykryj je folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Piecz ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, posyp danie tartym serem i wstaw z powrotem do pieca na ok. 10 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!