Jak zrobić kapustę kiszona w 3 dni – przepis od mojej babci, warty zapisania.

Kapustę i marchewkę pokrój na paski, na dnie słoika umieść liść laurowy, przykryj go warstwą kapusty, a następnie marchwi. Układaj takie właśnie warstwy, ugniatając je ręką lub drewnianą łyżką. W połowie słoika na wierzchu ponownie daj liść laurowy, a ostatni po napełnieniu słoika kapustą z marchwią, wcześniej wszystko ugniatając.

Następnie zalej zawartość zimną solanką i ubij. W procesie fermentacji solanka może wylewać się ze słoika, dlatego umieść słoik w misce i pozostaw go w temperaturze pokojowej na 2 dni.

Po tym czasie wymieszaj kapustę nożem, zamknij słoik pokrywką i daj go na jeden dzień do lodówki. Po trzech dniach masz gotowy produkt do spożycia – pełnowartościową, smaczną i tanią kapustę kiszoną.

Gdy potrzebujesz większej ilości, wystarczy zwiększyć proporcje i zaopatrzyć się w dodatkowe słoiki. Życzę zdrowia i smacznego.

Czytaj dalej


error: Treść zabezpieczona !!