Jak zrobić kapustę kiszona w 3 dni – przepis od mojej babci, warty zapisania.

Uwielbiasz kiszoną kapustę? Bardzo Ci smakuje, wiesz, że jest zdrowa, a do tego tania? Tylko robioną w domu bierzesz pod uwagę? Masz rację, Powiem Ci, jak ją zrobić samemu.

Nie martw się, nie masz beczki i że kiszenie długo trwa. Mój przepis jest na kapustę w słoikach, która będzie gotowa po trzech dniach.

Przypomnijmy najpierw, dlaczego warto jeść kapustę.

To przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C, dlatego stosowano ją kiedyś w diecie żeglarzy, co chroniło przed szkorbutem. Czy wiedziałeś, że 100 g kiszonej kapusty zawiera aż 70 mg kwasy askorbinowego, czyli całą zalecaną dzienną dawkę dla osoby dorosłej?

Ponadto, bakterie kwasu mlekowego bardzo dobrze wpływają na florę bakteryjną jelit i układ odpornościowy. A to jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na infekcje. Lista właściwości zdrowotnych kapusty kiszonej jest o wiele dłuższa.

Obniża cholesterol, wpływa dobrze na stan skóry, włosów i paznokci, opóźnia proces starzenia, odpowiada za dobre samopoczucie. Zawartość żelaza ma udział w zapobieganiu anemii, a błonnik sprzyja osobom, które próbują zbić wagę. Czy podawać więcej przykładów? Chyba nie trzeba. Przejdę teraz do konkretów, czyli instrukcji, jak zrobić kiszoną kapustę w domu.

Potrzebujesz:

  • 3 litrowy słoikach
  • 2,5 kg świeżej główką kapusty
  • 1 marchewkę
  • 3 liście laurowe
  • solankę – 2 łyżki soli rozpuszczone w 0,5 l wody (wrzuć sól do wrzątku, poczekaj do zagotowania się wody, ostudź)

Jak to zrobić:


error: Treść zabezpieczona !!