Jak zrobić kapustę kiszona w 3 dni – przepis od mojej babci, warty zapisania.
Nie martw się, nie masz beczki i że kiszenie długo trwa. Mój przepis jest na kapustę w słoikach, która będzie gotowa po trzech dniach.
To przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C, dlatego stosowano ją kiedyś w diecie żeglarzy, co chroniło przed szkorbutem. Czy wiedziałeś, że 100 g kiszonej kapusty zawiera aż 70 mg kwasy askorbinowego, czyli całą zalecaną dzienną dawkę dla osoby dorosłej?
Ponadto, bakterie kwasu mlekowego bardzo dobrze wpływają na florę bakteryjną jelit i układ odpornościowy. A to jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na infekcje. Lista właściwości zdrowotnych kapusty kiszonej jest o wiele dłuższa.
Obniża cholesterol, wpływa dobrze na stan skóry, włosów i paznokci, opóźnia proces starzenia, odpowiada za dobre samopoczucie. Zawartość żelaza ma udział w zapobieganiu anemii, a błonnik sprzyja osobom, które próbują zbić wagę. Czy podawać więcej przykładów? Chyba nie trzeba. Przejdę teraz do konkretów, czyli instrukcji, jak zrobić kiszoną kapustę w domu.