Szarlotka – ciasto, które znają i lubią niemal wszyscy. Sprawdzony przepis.
881
Przepisów na szarlotkę są setki. Od najprostszej wersji jabłek z cynamonem zapieczonych pod kruszonką po wersje dla bardziej zaawansowanych, składające się z kilku warstw i długo przygotowywanego nadzienia jabłkowego.
Dzisiaj chcę podzielić się z wami moim cukierniczym odkryciem – łatwą w przygotowaniu szarlotką, która wprost rozpływa się w ustach!
Lista potrzebnych składników:
2 duże jabłka (jeśli dysponujemy tylko małymi bądź średnimi, zwiększmy ich ilość)
3 jajka w rozmiarze M (2 w przypadku rozmiaru L)
150 gram cukru
180 mililitrów mleka
80 gram masła
5 gram proszku do pieczenia wymieszanego z 300 gramami mąki (typ tortowy)
Dodatkowo: blacha wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana tłuszczem, dowolnych kształtów – ja używam kwadratowej o wymiarach 32 x 32 centymetry.