Naturalne i zdrowe, bez sztucznych dodatków. Warto zapisać te 3 przepisy na pyszne zupy z notatnika mojej babci.

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 250 g cebuli
  • 150 g marchewki
  • 50 g makaronu
  • 350 g ziemniaków
  • 2 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 5 g kopru
  • przyprawy: sól, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 liść laurowy

Wykonanie:

Cebule pokrój drobno. Połowę cebuli wymieszaj z mięsem, dodaj sól i pieprz. Z masy formuj małe kulki i układaj je na talerzu. Ziemniaki pokrój w kostkę i gotuj przez 10 min na małym ogniu. Resztę cebuli usmaż. Dodaj ją do garnka razem z marchewką i gotuj pod przykrywką przez 5 minut.

Do wody wrzuć klopsiki, wymieszaj ostrożnie, dodaj przyprawy i gotuj dalej przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron i dodaj go do zupy. Koperek posiekaj i udekoruj nim zupę.

Zupa ziemniaczana

error: Treść zabezpieczona !!