Naturalne i zdrowe, bez sztucznych dodatków. Warto zapisać te 3 przepisy na pyszne zupy z notatnika mojej babci.
245
Domowa zupa zawsze smakuje najlepiej.
A przeważnie nie potrzeba do nich skomplikowanych składników. Poza tym ma jeszcze jedną zaletę: nie zawiera żadnej chemii, co sprawia, że jest dla nas o wiele zdrowsza. Dziś zatem przedstawimy trzy przepisy na wspaniale zupy, które chętnie wykonasz sam w domu.
Zupa z kaszą manną i czosnkiem
Składniki:
1/2 szklanki kaszy manny
1 szklanka marchewki pokrojonej w kostkę
1 szklanka pietruszki pokrojonej w kostkę
2 łyżki masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek kiełbasy (może być też wędzona szynka, boczek) pokrojonej w kostkę
przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, kminek
Wykonanie:
Kaszę przepłucz kilkakrotnie, zalej wodą (lub ewentualnie domowym bulionem) i gotuj pod przykrywką przez 15 minut. Drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na maśle. Dodaj warzywa i duś całość przez 5 minut. Potem dodaj kiełbasę, podsmaż ją i zdejmij patelnię z ognia.
Posyp papryką, przełóż go garnka z kaszą. Możesz też dolać wody, jeśli wolisz rzadszą zupę. Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Na koniec możesz udekorować wybranymi ziołami.