Kapuśniak z pieczarkami. Wyjątkowo smaczny obiad. Sprawdzony przepis.
67
Składniki
500 g kiszonej kapusty
400 ml maślanki
4-5 ziemniaków
2 garści suszonych grzybów
1 cebula
łyżka smalcu
łyżki zwykłej mąki
łyżeczka mielonej papryki
około szklanki bulionu lub wody
4 kulki ziela angielskiego
liść laurowy
nasiona kminku
sól
cukier do smaku
koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na smalcu razem z pieczarkami i kminkiem przez 4-5 minut.
Dodać paprykę, wymieszać i wsypać mąkę. Po krótkim smażeniu całość zalewamy bulionem lub wodą i ubijamy trzepaczką. Dodałam też wodę z kapusty. Dodać posiekaną kapustę, przyprawy i zagotować. Po około 10 minutach (w zależności od miękkości kapusty) odlać trochę bulionu i wymieszać z maślanką.
Wszystko razem łączymy z gotowanymi ziemniakami i krótko gotujemy. Zupę doprawiamy cukrem i koperkiem. Jeśli nie chcesz koperku, nie dodawaj – my uwielbiamy.