Zupa fasolowa z suszonymi grzybami. Kiedy serwuję ją na stole, rozmowy ustępują.

Składniki:

  • 250 g białej fasoli
  • liść laurowy
  • majeranek
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 250 gramów kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy i moczymy przez noc, następnego dnia zalewamy wodą, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać paprykę i mąkę i zrobić gulasz. Wlać bulion z fasoli, dodać marchewkę i pieczarki i gotować.

Następnie dodać fasolę i wodę, w której się gotowała, pieprz i majeranek. Śmietanę wymieszać z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka z zupą, wymieszać i podgrzać.

error: Treść zabezpieczona !!