Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem – sposób przygotowania

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny? Do tych celów idealnie nadają się pieczone ziemniaki. Spodziewaną wizytę można u nich potraktować całkiem dobrze. Ich soczystość i serdeczność z pewnością przypadną Ci do gustu – niezawodnie zadowolą nawet największego smakosza.

Składniki

  • ziemniaki – 3 szt
  • mięso mielone – 200 gr
  • tarty ser – 200 gr
  • mleko – 200 ml
  • boczek – 3 plastry
  • sos pomidorowy – 4 łyżki
  • zwykła mąka – 20 gr
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

Najpierw dokładnie oczyść i umyj ziemniaki. Następnie ugotuj je bez skórki, aby były miękkie. W międzyczasie przygotuj mieszankę do napełniania. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju słonecznikowego i usmaż mięso mielone na złoty kolor. Na koniec posolić, pieprzyć lub dodać inne ulubione przyprawy. Do mięsa dodać również pokrojony w kostkę boczek i dusić jeszcze kilka minut.

Gdy ziemniaki się ugotują, odcedź wodę i pozwól im ostygnąć. Gdy są zimne lub letnie, przekrój je wzdłuż na pół. Następnie wydrąż miąższ łyżką i przełóż do miski.

Następnie wróć do przygotowania mięsa mielonego. Dodać do niego mleko, oprószyć mąką i chwilę gotować, aby masa zgęstniała.

Na ostatnim etapie dodaj do masy mięsnej wydrążone puree ziemniaczane, sos pomidorowy, starty ser i dobrze wymieszaj.

Mieszanką napełnij połówki ziemniaków, a na koniec piecz w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym idealnie smakują na ciepło. Do porcji będą pasować wszelkie zimne sosy smakowe. Danie świetnie sprawdzi się również w połączeniu z sałatką jarzynową lub piklowanymi warzywami w zalewie słodko-kwaśnej.

Życzymy smacznego.


error: Treść zabezpieczona !!