Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny? Do tych celów idealnie nadają się pieczone ziemniaki. Spodziewaną wizytę można u nich potraktować całkiem dobrze. Ich soczystość i serdeczność z pewnością przypadną Ci do gustu – niezawodnie zadowolą nawet największego smakosza.
Najpierw dokładnie oczyść i umyj ziemniaki. Następnie ugotuj je bez skórki, aby były miękkie. W międzyczasie przygotuj mieszankę do napełniania. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju słonecznikowego i usmaż mięso mielone na złoty kolor. Na koniec posolić, pieprzyć lub dodać inne ulubione przyprawy. Do mięsa dodać również pokrojony w kostkę boczek i dusić jeszcze kilka minut.
Gdy ziemniaki się ugotują, odcedź wodę i pozwól im ostygnąć. Gdy są zimne lub letnie, przekrój je wzdłuż na pół. Następnie wydrąż miąższ łyżką i przełóż do miski.
Następnie wróć do przygotowania mięsa mielonego. Dodać do niego mleko, oprószyć mąką i chwilę gotować, aby masa zgęstniała.
Na ostatnim etapie dodaj do masy mięsnej wydrążone puree ziemniaczane, sos pomidorowy, starty ser i dobrze wymieszaj.
Mieszanką napełnij połówki ziemniaków, a na koniec piecz w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym idealnie smakują na ciepło. Do porcji będą pasować wszelkie zimne sosy smakowe. Danie świetnie sprawdzi się również w połączeniu z sałatką jarzynową lub piklowanymi warzywami w zalewie słodko-kwaśnej.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.