Każdy się zajadał i prosił o dokładkę. Te ziemniaki z rękawa są tak smaczne, że mogę je robić codziennie. Tutaj przepis

Gotowane ziemniaki, puree, frytki ci się znudziły?

Spróbuj zrobić pieczone ziemniaczki! Kochają je ludzie na całym świecie. Dobrze przygotowane i doprawione skradną Twoje serce!

Przygotuj:

  • kilogram ziemniaków;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki oliwy;
  • pęczek natki pietruszki;
  • łyżeczka musztardy;
  • pół łyżeczki soli;
  • przyprawy do smaku ( wybierz takie, które lubisz, np. jakieś suszone zioła);
  • rękaw do pieczenia.

Przygotowanie:

Ziemniaki przygotuj. Jeśli wybrałeś młode ziemniaki –  nie obieraj ich – dokładnie je umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli jednak masz starą odmianę ziemniaków, pozbądź się skórki. Krojenie ziemniaków zostawiamy tobie – pamiętaj tylko, aby kawałki miały podobną wielkość. Zacznij przygotowywać dodatki do ziemniaków.

Czosnek przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj. Zioła również posiekaj jak najdrobniej potrafisz. Czas na resztę składników. Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj – dodaj również wcześniej przygotowany czosnek i zioła. Ziemniaki wrzuć do rękawa do pieczenia, wlej tam również przygotowaną zalewę.

Dokładnie wymieszaj, tak aby każdy ziemniak otoczył się składnikami. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach przez około 40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).

Ziemniaki możesz również przygotować w naczyniu żaroodpornym. Przemieszaj je wtedy co jakiś czas aby równomiernie się przyrumieniły.


error: Treść zabezpieczona !!