Pieczone ziemniaki z kurczakiem w marynacie cytrynowej. Każdy je uwielbia, dlatego zdradzam przepis.

Pieczone ziemniaki z kurczakiem w marynacie cytrynowej – sposób przygotowania

Bierzesz kurczaka i ziemniaki, dodajesz tajemniczy składnik i wszystko zamienia się w magiczne danie o niezwykłym smaku. Dziś zdradzimy Ci sekretny składnik. Właściwie są dwa. To cytryna i tymianek. Te dwa cuda natury zmienią Twój codzienny obiad w coś zupełnie wyjątkowego. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sama.

Składniki

  • ziemniaki – 500 gr
  • udka z kurczaka – 2 szt
  • czosnek – 5 szt
  • cebula – 2 szt
  • cytryna – 1 szt
  • tymianek – do smaku
  • musztarda – 2 łyżki
  • olej – 10 łyżek

Przygotowanie

Umyj udka z kurczaka pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Udka obrać z kości i pokroić na małe kawałki. Obierz dwa ząbki czosnku. Jedną docisnąć do kawałków kurczaka i dokładnie wymieszać, drugą wcisnąć do osobnej miski, dodać dwie łyżki musztardy, wycisnąć sok z całej cytryny, posypać odrobiną tymianku, dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać.

Następnie dodaj sól i pieprz do mięsa i włóż kawałki kurczaka do tej marynaty i wymieszaj tak, aby całe mięso było dobrze pokryte mieszanką marynaty. Umieść mięso w marynacie w lodówce i odstaw na 2 godziny.

Po upływie tego czasu wyjąć mięso z lodówki, przygotować naczynie do zapiekania i przełożyć do niego mięso, rozprowadzić po całej powierzchni i zalać pozostałą marynatą. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i włóż brytfannę z mięsem do zapiekania przez około 15 minut.

Podczas pieczenia obierz cebulę i zeskrob ziemniaki, przekrój cebulę na pół, a następnie cienko pokrój i pokrój ziemniaki na kawałki o boku około 1 centymetra. Po 15 minutach otwórz piekarnik i dodaj ziemniaki i cebulę do brytfanki z mięsem. Piecz, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso ładnie upieczone.

Podawać z surówką coleslaw i kieliszkiem dobrego białego wina. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!