Placki ziemniaczane jak w przedszkolu – Znikają ze stołu w kilka chwil.

Wygląda na to, że jedzenie w przedszkolu było najsmaczniejsze.

Dziś dowiesz się jak smażyć placki ziemniaczane na patelni. Przeniesiesz się z powrotem do beztroskich lat dzieciństwa. Każdemu czytelnikowi gwarantujemy miłość od pierwszego kawałka. Pospiesz się, aby przeczytać przepis i zacznij robić te pyszne placki ziemniaczane!

Placki ziemniaczane na patelni

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 500 g chudej wieprzowiny
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki mąki
  • 100 ml oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Najpierw zmiel chude mięso wieprzowe, dodać do niego sól i pieprz. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż z mięsem mielonym w oleju roślinnym na patelni na średnim ogniu.

Teraz przygotuj ziemniaki. Oczyść, ugotuj i wymieszaj z olejem, solą i pieprzem. Zmiel na delikatne puree bez grudek. Do masy ziemniaczanej dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie z ciasta i mięsa mielonego uformuj placki i smaż na oleju roślinnym.

Placki można też przed smażeniem maczać w bułce tartej. Lub dodaj do nadzienia grzyby i zioła. Ale nawet przy najprostszym przepisie uzyskuje się bardzo smaczną ucztę. Dlatego życzymy wszystkim gospodyniom domowym i domownikom smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!