Nie potrzebujesz nawet grama mięsa i możesz nakarmić całą rodzinę: 2 przepisy za kilka złotych, które nawet dzisiaj możesz ozłocić.

Niesamowite przepisy naszych babć, o których nie należy zapominać. Choć często mieli w spiżarni tylko podstawowe składniki, potrafili z nich wyczarować niezwykle smaczne dania. To jest dowód!

Najlepsze puree z fasoli na świecie

Składniki:

  • 200 g fasoli
  • 250 g kaszy
  • 300 g ziemniaków

Sos:

  • smalec
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąka
  • woda

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć w wodzie na noc. Następnego dnia zagotuj w zimnej wodzie. Dolewamy wody tak aby fasola była całkowicie zakryta – ja dolewam około 2 litrów wody z oczka. Gotujemy delikatnie – każda fasolka potrzebuje innego czasu, sprawdzaj co jakiś czas. Gdy fasola będzie miękka, najpierw dodajemy umytą semolinę i pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż kasza i ziemniaki się ugotują.

Na koniec przygotujemy prostą pieczeń. Podsmaż cebulę na smalcu (nie skąpić smalcu), a następnie wymieszaj mąkę z mieszanką. Gdy mieszanina zmieni kolor na różowy, dolewamy zimnej wody, tak aby uzyskać kremową konsystencję.

Wlać do garnka i wymieszać, zagotować i wyłączyć. Teraz możemy przelać całą miksturę, podoba mi się, że nie jest wypalona, ​​możesz dostosować konsystencję. Nie przejmuj się, gdy po ugotowaniu masa będzie jeszcze lekko płynna, będzie stopniowo coraz bardziej gęstnieć, a zgęstnienie sprawi, że składniki będą też pękać. Podawane z kiszoną kapustą.

Pulpety ziemniaczano-pieczarkowe z pozostałych puree ziemniaczanego

Składniki:

  • 3 szklanki zupy ziemniaczanej – alternatywnie możemy ugotować świeży z ziemniaków i masła
  • 3 łyżki zwykłej mąki
  • 50 g tartego sera
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 większe pieczarki
  • 100 g mąki pszennej (lub bułki tartej)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zmiksować puree ziemniaczane z jajkiem, serem i 3 łyżkami mąki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać pokrojone pieczarki i delikatnie poddusić. Dopraw solą i pieprzem.

Z puree ziemniaczanego formujemy naleśniki, na środku których układamy łyżkę nadzienia grzybowo-cebulowego. Następnie formujemy kotlety w klopsiki z nadzieniem w środku. Obtaczamy je w mące lub bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

error: Treść zabezpieczona !!