Hit w mojej kuchni: Znakomite placki ziemniaczane. Przepis.

Placki ziemniaczane pachnące majerankiem i czosnkiem zawsze szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 ml gorącego mleka
  • krakersy do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 8 ząbków czosnku
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • mielony kminek
  • pieprz
  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

Drobno zetrzyj oskrobane ziemniaki i natychmiast zalej je gorącym mlekiem. Dodać czosnek, przyprawy, jajka i mąkę. Na koniec wmieszać posiekane krakersy. Ciasto jest dość cienkie w porównaniu do innych placków ziemniaczanych.

Rozgrzej smalec i smaż cienkie naleśniki z obu stron. Możemy usmażyć małe kotlety i podawać jako dodatek do obiadu, przystawkę lub danie główne.

error: Treść zabezpieczona !!