Pyszne cienkie ziemniaczane naleśniki – gdy tylko wystawię ją na stół znikają w kilka chwil

Ten nowy, oryginalny przepis z pewnością zaciekawi niejedną osobę. Chodzi o ziemniaczane naleśniki.

To idealny pomysł dla osób, którym znudziły się proste przepisy na naleśniki i chcą wypróbować czegoś nowego. Naleśniki z poniższego przepisu są o wiele lepsze od tych tradycyjnych, pasuje do nich mnóstwo farszów, a nawet można jeść je jako samodzielne danie.

Jeśli chcesz trochę poeksperymentować w kuchni – ten przepis jest dla Ciebie!

Potrzebne składniki:

  • 4/5 ziemniaków,
  • 250/300g mąki pszennej,
  • 250/300ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • łyżka cukru,
  • 3/4 ząbki czosnku,
  • trochę ziół i soli do smaku.

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy na cztery w miarę równe części. Umieszczamy je w rondelku, zalewamy wodą, solimy i gotujemy aż zmiękną.

Gdy ziemniaki już ostygną, mielimy je za pomocą blendera razem z wodą, w której zostały ugotowane. Masa powinna być papkowata.

Dodajemy do ziemniaków czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mleko i mąkę. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy olej i łyżeczkę soli. Znów mieszamy, a następnie odstawiamy masę na bok na około pół godziny.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy cieniutkie naleśniki.

Każdy z nich posypujemy ulubionymi ziołami. Należy uważać na moment przewracania każdego naleśnika, ponieważ są one o wiele bardziej kruche od tradycyjnych. Możesz podawać je z nadzieniem mięsnym, warzywnym lub grzybowym.


error: Treść zabezpieczona !!