Pyszne cienkie ziemniaczane naleśniki – gdy tylko wystawię ją na stół znikają w kilka chwil
42 954
Ten nowy, oryginalny przepis z pewnością zaciekawi niejedną osobę. Chodzi o ziemniaczane naleśniki.
To idealny pomysł dla osób, którym znudziły się proste przepisy na naleśniki i chcą wypróbować czegoś nowego. Naleśniki z poniższego przepisu są o wiele lepsze od tych tradycyjnych, pasuje do nich mnóstwo farszów, a nawet można jeść je jako samodzielne danie.
Jeśli chcesz trochę poeksperymentować w kuchni – ten przepis jest dla Ciebie!
Potrzebne składniki:
4/5 ziemniaków,
250/300g mąki pszennej,
250/300ml mleka,
3 jajka,
5 łyżek oleju roślinnego,
łyżka cukru,
3/4 ząbki czosnku,
trochę ziół i soli do smaku.
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy na cztery w miarę równe części. Umieszczamy je w rondelku, zalewamy wodą, solimy i gotujemy aż zmiękną.
Gdy ziemniaki już ostygną, mielimy je za pomocą blendera razem z wodą, w której zostały ugotowane. Masa powinna być papkowata.
Dodajemy do ziemniaków czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mleko i mąkę. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy olej i łyżeczkę soli. Znów mieszamy, a następnie odstawiamy masę na bok na około pół godziny.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy cieniutkie naleśniki.
Każdy z nich posypujemy ulubionymi ziołami. Należy uważać na moment przewracania każdego naleśnika, ponieważ są one o wiele bardziej kruche od tradycyjnych. Możesz podawać je z nadzieniem mięsnym, warzywnym lub grzybowym.