Żeberka lepsze niż w najlepszej restauracji. Mięso tak miękkie, że samo oddziela się od kości. Przepis.

Przygotowanie miękkich, rozpływających się w ustach żeberek to nie lada wyzwanie.

Aromatyczne, pieczone żeberka w marynacie musztardowej to uczta dla Twojego podniebienia. Spróbuj przepisu i sama się przekonaj! Gwarantuję, że się nie zawiedziesz i zaserwujesz prosto ze swojej kuchni popisowe danie.

Składniki potrzebne do przygotowania marynaty:

  • 1 łyżka stołowa musztardy,
  • 3 łyżki stołowe keczupu,
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego,
  • 1 mała łyżeczka miodu

Składniki potrzebne do przygotowania dania:

Żeberka wieprzowe, najlepiej z dużą ilością mięsa – około 1,5kg
przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn – do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie smakowitych żeberek jest bardzo proste. Zacznijmy od nagrzania piekarnika do 200° i przygotowania mięsa, które trzeba dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową,

Suche żeberka przypraw z każdej strony solą, pieprzem oraz rozmarynem, umieszczając na wcześniej przygotowanej blaszce.

Żeberka należy piec początkowo około 30 do 40 minut w 200°,z ustawionym grzaniem góra-dół, Po upływie wskazanego czasu wyjmij blachę z mięsem, obsyp aromatycznym rozmarynem, po czym zawiń w folię i piecz kolejną godzinę.

W czasie pieczenia żeberek przygotuj marynatę: w tym celu wymieszaj w małym garnku wszystkie podane składniki (keczup ,sos sojowy, miód i musztardę), zagotuj i pozostaw na małym ogniu, mieszając co jakiś czas 5 minut.

Upieczone żeberka wysmaruj przygotowanym sosem z marynaty i piecz kolejne 10/15 minut, zmniejszając temperaturę do 180°. Aromatyczne żeberka są gotowe! Życzę smacznego i zapraszam po więcej sprawdzonych przepisów.


error: Treść zabezpieczona !!