Aromatyczne, pieczone żeberka w marynacie musztardowej to uczta dla Twojego podniebienia. Spróbuj przepisu i sama się przekonaj! Gwarantuję, że się nie zawiedziesz i zaserwujesz prosto ze swojej kuchni popisowe danie.
Żeberka wieprzowe, najlepiej z dużą ilością mięsa – około 1,5kg
przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn – do smaku
Przygotowanie smakowitych żeberek jest bardzo proste. Zacznijmy od nagrzania piekarnika do 200° i przygotowania mięsa, które trzeba dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową,
Suche żeberka przypraw z każdej strony solą, pieprzem oraz rozmarynem, umieszczając na wcześniej przygotowanej blaszce.
Żeberka należy piec początkowo około 30 do 40 minut w 200°,z ustawionym grzaniem góra-dół, Po upływie wskazanego czasu wyjmij blachę z mięsem, obsyp aromatycznym rozmarynem, po czym zawiń w folię i piecz kolejną godzinę.
W czasie pieczenia żeberek przygotuj marynatę: w tym celu wymieszaj w małym garnku wszystkie podane składniki (keczup ,sos sojowy, miód i musztardę), zagotuj i pozostaw na małym ogniu, mieszając co jakiś czas 5 minut.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.