Trik szefa kuchni na przygotowanie soczystych żeberek w sosie czosnkowym. Wychodzą piekielnie dobre :P
280
Żeberka czosnkowe z pysznym sosem
Do przygotowania żeberek należy przygotować następujące składniki:
1200 g żeberek wieprzowych,
100 g musu jabłkowego,
100 g domowego keczupu,
3 lub 4 łyżki stołowe z sosu sojowego,
1/2 małej łyżeczki suszonego czosnku,
1/2 małej łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
1/2 małej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
1/2 małej łyżeczki cynamonu,
2 kg brązowego cukru,
sok z połowy cytryny.
W celu przygotowania należy w pierwszej kolejności w średniej wielkości misce umieścić przecier jabłkowy oraz domowy keczup i dokładnie wymieszać.
Następnie do powstałej mieszanki należy dodać cały cukier, sos sojowy, sok z połowy cytryny, czarny pieprz, czosnek, czerwoną paprykę i cynamon.
Całość należy dokładnie wymieszać, a następnie wszystkie żeberka należy przełożyć do dużej miski i zalać zrobioną marynatę. Wszystko trzeba przykryć folią spożywczą i pozostawić w marynacie przez około 30 minut.
Po tym czasie należy przełożyć żeberka wraz z marynatą na blachę do pieczenia i przykryć folią do pieczenia lub folią aluminiową. Przykryta całość należy wstawić do nagrzanego piekarnika na 220 stopni Celsjusza i piec przez około 50 minut.
Następnie należy całość wyjąć z piekarnika i usunąć folię. Po ściągnięciu foli całość ponownie należy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez kolejne 30-40 minut.
Piec tak długo, aby żeberka uzyskały złoty kolor. Po tym czasie żeberka są gotowe do jedzenia.